Virka korgar har jag gjort nu ett tag men alla möjliga lakan och påslakan som jag får av min familj. Nu tänkte jag göra en beskrivning utifall någon annan av mina få läsare var sugen på att göra sin egen korg!
 
Börja med att riva remsor av lakanet som du tänkte göra korgen av. Mina remsor på denna korg jag kommer visa är 2,7 cm, men mellan 2 och 3 cm rekommenderar jag att remsorna ska vara så att korgen blir fast och att sidorna inte kroknar. riv inte av remsorna helt av från lakanet utan stanna lite innan så det blir en lång boll med remsor.
 
När lakanet är färdigrivet är det dags för att börja med botten av korgen.
  1. Börja med en öglering med 7 st maskor (eller 6 går bra).
  2. Virka 2 fm (fasta maskor) i varje maska det första varvet och avsluta med en sm (smygmaska).
  3. Sedan gjorde jag stolpar (frivilligt, går att fortsätta med fm, men då måste man känna efter hur många maskor man måste göra i varje maska. om det virkade blir rundat som i början av en fotball  har man virkat för få maskor på varvet. Om det virkade istället är vågigt betyder du att du virkat för många maskor i varvet.) Stolpar virkades i ett varv med två stolpar i varje maska. Avsluta varvet med en sm, precis som alla varv ska göras (enligt mig, men det behövs inte om man inte vill).
  4. Här virkade jag vanliga fm i varje maska och i var sjätte maska gjorde jag 2 st fm. här blev det inte helt korrekt i slutet och det fick virkas en dubbelmaska i den tredje istället för den sjätte. men det gör absolut ingenting, korgen blir rund i alla fall!
  5. Detta varv gjorde jag fm, med 2 fm i var åttonde maska
  6. Hela varvet med fm, 2 fm i var nionde maska.
nu är korgens botten klar! (enligt mig, det går att göra korgen ännu större om man vill.
Nu görs sidorna på korgen.
  1. ta den fina sidan uppåt så den syns i korgen när man kollar i den. För att få en snygg kant på korgen så virkas första varvet med bara ena "flärpen" på maskan, alla varv gjordes med fm med en sm efter varje varv.
  2. på nionde varvet gjorde jag handtagen till korgen, med 8 lm (luftmaskor) och då hoppade jag över 5 st maskor.  sedan gjorde jag ett varv till så att handtagen blev extra tjocka!
  3.  NU ÄR KORGEN KLAR!
:) lycka till om ni ska göra. BTW användes virknål 10!